Downloads:

EULA Licentie overeenkomst (EULA)

leveringsvoorwaarden Leveringsvoorwaarden


 

 

Sitemap

Laatst gewijzigd: 11 April, 2011

 

 

Pakket Rijangst

In Nederland zijn er tussen de 800.000 en 1.000.000 mensen die lijden aan een of andere vorm van rijangst, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijangst. Er wordt geschat dat een half miljoen Nederlanders helemaal geen auto meer rijdt als gevolg van rijangst. Het rijangst pakket op de rijsimulator bestaat bij ons uit 3 ritten van 50 minuten elk.

Voor de klant ziet het pakket er als volgt uit:

Elke rit duurt 50 minuten. Tijdens die rit wordt regelmatig gevraagd om de hoeveelheid spanning aan te geven door een cijfer op een knoppenkastje in te typen. U zult merken dart gaande weg de rit de spanning afneemt. De training begint in een rustige landelijke wegomgeving. De tweede rit is een rit door een stad met meer verkeer. In de derde rit rijdt u over een snelweg met veel verkeer. De ritten zijn er op gericht om de angst die u voelt tijdens het rijden op effectieve wijze te behandelen. Na afloop van de rit krijgt u een grafiek waarop te zien is hoe de spanning tijdens de rit is verlopen.

Ook bij andere angsten zien we steeds vaker dat methoden en technieken uit de Virtual Reality worden toegepast om angst op een effectieve manier te behandelen, zoals bij smetvrees, angst voor spinnen, etc. Het grote voordeel van Virtual Reality technieken zoals simulatoren is dat er geoefend kan worden in een veilige omgeving terwijl de stimuli die de angst oproepen nog steeds realistisch kunnen worden aangeboden. Mensen worden dan dus blootgesteld aan de beangstigende prikkels. Deze techniek heet 'exposure in vivo'. De kern daarvan is dat mensen met een bepaalde angst, zoals rijangst, systematisch in de realiteit (in vivo) aan de beangstigende situaties worden blootgesteld (exposure), waarbij de angst ervaren wordt, maar dat de angst afneemt als de beangstigende situatie langer wordt ervaren. Maar in de simulator is er geen werkelijk gevaar waardoor mensen met rijangst de blootstelling aan de beangstigende situaties goed aan kunnen en deze dus lang genoeg kunnen ervaren om de angst te overwinnen. Daardoor kan de rijangst al in een paar trainingsuren sterk worden verminderd.

Mensen met rijangst hebben ooit het rijbewijs gehaald maar rijden zelden of nooit meer zelfstandig auto. De drempel om nu nog in een auto te stappen is dan zo hoog geworden dat de stap naar een rijschool om onder begeleiding van een instructeur te oefenen vaak te moeilijk is. Voor mensen met rijangst is daarom het volgen van een paar trainingen in een rijsimulator veel beter. Nu is daarvoor lang niet elke rijsimulator geschikt. Deze moet aan een aantal eisen voldoen:

  • Het rijden in de simulator moet heel realistisch zijn.
  • De meest beangstigende situaties moeten kunnen worden getraind, zoals het rijden op een snelweg en in onoverzichtelijke situaties met veel verkeer.
  • Mensen met rijervaring en boven de 30 jaar zijn gevoeliger voor een vorm van bewegingsziekte die voor kan komen bij simulatoren. De simulator moet dan ook zo zijn gemaakt dat de kans daarop zo klein mogelijk is.
  • De trainingen moet niet te kort zijn. Een belangrijk principe in de gedragstherapie is dat de angst tijdens een sessie eerst toeneemt en daarna afneemt. Als de sessie dan te kort is wordt gestopt met de training terwijl de angst nog niet is uitgedoofd en daardoor wordt de angst juist versterkt.